سرویس و نگهداری آسانسور همانطور که از نام آن پیداست شامل دو بخش است؛ نگهداری آسانسور و سرویس آسانسور.
سرویس و نگهداری آسانسور به طور کلی در سه مرحله انجام می شود؛
- سرویس و نگهداری آسانسور قبل از نصب
- سرویس و نگهداری آسانسور به هنگام نصب
- و در نهایت سرویس و نگهداری پس از نصب آسانسور
که هر کدام از این مراحل نیز خود به موارد مختلف تقسیم می شوند.
سرویس و نگهداری قبل از نصب مربوط به عملیات طراحی چاه و موتورخانه آسانسور، احداث چاه برای آسانسور، مقاومسازی دیوارهها و کف و سقف چاه میباشد.
مرحله دوم یعنی سرویس و نگهداری آسانسور به هنگام نصب نیز شامل مواردی از قبیل؛ دقت به هنگام نصب، سپردن کار به دست افراد متخصص، رعایت نکات ایمنی مربوط به آسانسور و همچنین استفاده از مواد و قطعات درجه یک و با کیفیت میباشد.
اما محل بحث ما مرحله سوم یعنی سرویس و نگهداری پس از نصب آسانسور میباشد که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است، زیرا دو مرحله قبل حتما توسط افراد متخصص و مهندسین این رشته انجام می شود اما پس از نصب افراد گمان میکنند تا زمانیکه آسانسور خراب نشده است نیاز به سرویس توسط متخصص نیست، و همین امر باعث بروز مشکلات اساسی میشود.
نگهداری آسانسور پس از نصب نیز شامل موارد زیر است:
. بازرسی آسانسور؛ بازرسی یعنی چک کردن قطعات ظاهری آسانسور و نحوه عملکرد آن، مثلا بررسی دکمهها، چراغ، تابلو نشان دهنده طبقات و از این قبیل موارد.
. سرویس آسانسور؛ سرویس نیز شامل بررسی قطعات آسانسور است اما اینبار بررسی تمام قطعات آسانسور توسط فرد متخصص که با عنوان سرویس کار فعالیت میکند.
. تعمیرات پیشگیرانه؛ این تعمیرات همانطور که از نام آن پیداست برای پیشگیری از خرابی قطعات انجام میشود، در زمانی که سرویسکار متوجه تغییر در عملکرد قطعهای شود برای پیشگیری از خرابی، آن را تعمیر میکند.
. تعمیرات خرابی؛ زمانی که قطعه ای از آسانسور خراب شده و باعث وارد شدن خلل در کار آسانسور میشود باید آن را تعمیر یا تعویض کنند.